Eerste bonte buurtbabbel in Alveringem: een mix van zon, ijsjes, buren & gezellige buurtbabbels!

Op 4 juli, een zonovergoten zaterdag in het landelijke Alveringem, gaf CD&V de aftrap van haar Bonte Buurt-zomercampagne. Twee maanden lang zullen de CD&V-kopstukken heel Vlaanderen doortrekken om in verschillende buurten een informele babbel te houden met de buurtbewoners. Via de Bonte Buurt-app kan iedereen in zijn of haar buurt een buurtbabbelbank aanvragen, met een CD&V-kopstuk naar keuze.

Tijdens de eerste bonte buurtbabbel waren voorzitter Wouter Beke en viceminister-president Hilde Crevits te vinden in Alveringem, bij gastvrouw Siska Vanpeteghem. Op diezelfde dag hield zij overigens een origineel buurtfeest waar de buurt, de lokale verenigingen en schooltjes bij betrokken waren. Als jonge landbouwer en jonge ondernemer wou zij graag samen met enkele buren op de buurtbank zitten naast de minister en de voorzitter.

Na een verfrissend ijsje namen Wouter, Hilde, Siska en twee buren van ‘De Groene Kring’ plaats op onze bonte buurt babbelbank. “Ik heb een landbouwbedrijf, maar dat is iets zeer mannelijk. Vaak stuit ik op fysieke belemmeringen, soms ook technische. Ik krijg echt wel veel steun van mijn buren; ik woon in een hechte en warme buurt. De B&B die ik uitbaat is een combinatie van het sociale en de landbouw. We moeten ons ervan bewust zijn dat we het hier in Vlaanderen echt goed hebben.”. Hilde Crevits had ondertussen het 18-maanden-oude dochtertje van Siska op haar schoot: “Jouw dochtertje gaat nog niet naar school, maar zal ze hier in de buurt naar school gaan?” Siska: “Ja, hier in Beveren. Daar ben ik gelukkig om, want ze wordt uiteindelijk mee opgevoegd door de buurtschool. Ik krijg tegelijk ook de kans om mijn buurtnetwerk verder uit te bouwen.”  Waarop Hilde antwoordde: “Buurtscholen zijn inderdaad belangrijk. Iedereen wil dat zijn kind zijn eerste stapjes kan zetten in een buurtschool. Deze schooltjes moeten absoluut blijven bestaan.”

Hilde vroeg nadien aan Siska en haar buren: “Als jullie 1 dag in mijn schoenen zouden staan, wat zouden jullie doen?” Siska antwoordde dat ze sterk in dialoog zou gaan met jonge landbouwers, naar hun bekommernissen zou luisteren. En samen bekijken hoe er oplossingen gevonden kunen worden voor bepaalde verzuchtingen.

Ook de buren van Siska vertelden dat buurten belangrijk zijn voor hen. De cohesie tussen verschillende mensen, dat maakt de buurt sterk. Zij stellen ook hun landbouwbedrijf open voor de buurt, iedereen is er welkom. En zo leren ze elkaar elke dag wat beter kennen.

Partijvoorzitter Wouter Beke sloot uiteindelijk af: “Dit was ons eerste bezoek, onze eerste buurtbabbel. Buurten zijn van groot belang. Mensen ontmoeten elkaar, staan samen sterker in het leven. Ze steunen elkaar, ook bij een tegenslag. Ze putten daar energie en kracht uit. De buurtbabbel met Siska en haar buren was heel interessant. Siska is een jonge onderneemster, maar heeft tegelijk ook een sterk maatschappelijk engagement met haar B&B. Dit soort gesprekken maakt duidelijk dat het vooral over mensen gaat en dat er samen gezocht kan worden naar oplossingen voor bepaalde problemen.”

Afrondend kreeg Siska de vraag hoe belangrijk ze het vond dat politici tijd vrijmaken voor zo’n buurtbabbel? “Dat doet enorm deugd. We appreciëren het enorm dat politici oog en aandacht hebben voor onze buurt, voor hoe wij leven, werken, wonen. Ik hoop dat ze een blijvende aandacht hebben voor onze situatie en dat we samen kunnen werken aan een sterkere toekomst.”

Bekijk sfeerfoto’s op onze facebookpagina. 

Ontdek alle foto's op onze flickr-pagina.