Bonte Buurt-babbel in Bierbeek

In Bierbeek trekken we met de Bonte Buurt-babbelbanken het veld in. Daar startte Jen Nold vier jaar geleden zelfoogstboerderij ‘De Witte Beek’. Jen komt uit de Verenigde Staten en was reeds eerder geïnteresseerd in ‘Community Supported Agriculture’. Bij deze vorm van landbouw – gedragen door een gemeenschap – neem je als deelnemer echt verantwoordelijkheden op.

Duurzame landbouw
Je kiest voor ecologische landbouw. Landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties. Je betaalt niet zozeer voor de landbouwproducten, maar draagt bij om de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico. In ruil ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel van de vruchten en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf.

Lekkere gemeenschapsvorming
In Bierbeek vond Jen een geschikt stuk land om te bewerken. Het initiatief telt momenteel 280 deelnemers. Vlaams parlementsleden Karin Brouwers en Michel Doomst zijn gefascineerd door de passie in het verhaal van Jen. De aanwezige deelnemers getuigen over het succes: “Er is de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met landbouw en met de boer zelf. De zelfoogstboerderij creëert ook ontmoetingskansen voor via educatieve momenten, boerderijfeesten en meewerkdagen.”
Op die manier werken Jen en De Witte Beek  actief aan lokale gemeenschapsvorming. In Vlaanderen zijn er momenteel een tiental van dergelijke zelfoogstboerderijen.

Warm initiatief
De verhalen van Jen en de deelnemers zorgen samen met een heerlijk avondzonnetje voor een warme Bonte Buurt-sfeer . Naast de vele babbels maakt Jen ook graag tijd voor een rondleiding én er mag uiteraard geoogst en geproefd worden. Wat opvalt is de rijke variëteit aan groenten, met tal van soorten die je niet meteen in de klassieke groentewinkel aantreft. “Verst, biologisch en boordevol smaak.” Doomst & Brouwers zijn meteen fan.

Net als de deelnemers van de zelfoogstboerderij; die trouwens ook fan blijken van onze oranje babbelbanken waarop het nog lang en gezellig keuvelen is. Alweer een geslaagde avond in een #BonteBuurt.

Dank Jen & nog veel succes.

Bekijk hier het fotoverslag