Omstreeks 15u30 arriveerden de eerste buren voor de buurtbabbel in het Limburgse Ham. De zon kwam piepen, de sfeer zat meteen goed. De babbelplaats was dagopvang Benjalien. Deze vzw is een huis waar personen met een beperking en hun persoonlijke assistent kunnen verblijven gedurende de dag, om samen allerlei activiteiten te doen. Op deze manier is er sprake van een groepsgebeuren en is het gezin vrij van de zorg voor hun familielid gedurende dag. Partijvoorzitter Wouter Beke nam plaats op de buurtbank en sprak er onder meer met Martine en haar man Rudi Hendrickx, de initiatiefnemers van dit bewonderenswaardige project. Vorig jaar werden ze zelf beloond met De Pluim van de Koning Boudewijnstichting. Dochter Annelien heeft een zware mentaal-motorische beperking. Ze zit in een semi-internaat voor niet-schoolgaande kinderen.

“Drie jaar geleden kregen we te horen dat Annelien niet meer in de instelling kan blijven als ze 21jaar wordt”, vertelde Martine. “Het was een serieuze klap, maar al gauw beseften we dat we zelf initiatief moesten nemen. In onze regio is geen opvang voor jongeren met een zware beperking. Onze dochter is heel sociaal. Annelien heeft een persoonlijke assistente en samen doen ze elke zaterdag gezellige uitstapjes. In het festivalseizoen kom je haar geregeld tegen op een festivalweide.”

Martine kwam op het idee mensen met een beperking én hun assistenten samen te brengen om ook tijdens de week samen van alles te ondernemen. “Er stond een huis te koop in onze straat. We namen impulsief het besluit het te kopen. Alles kwam in een stroomversnelling. De aanpassingswerken zijn al bijna twee jaar aan de gang en stilaan komt er een einde aan. De vzw Benjalien heeft al een secretariaat en veel vrienden steken de handen uit de mouwen om te helpen.”

Wouter kreeg ook een rondleiding in het gebouw. “We bieden plaats aan zes personen met een beperking. Je kan inschrijven voor een week of je kan kiezen om één dag te komen. We werken van maandag tot zaterdag. Benjalien heeft geen personeel. Het is de bedoeling dat elke deelnemer zelf zijn assistent meebrengt. De assistenten maken samen met hun gast een weekprogramma. In ons bijgebouw hebben we een snoezel- en wellnessruimte met onder meer een jacuzzi, een trilzetel, een waterbed, zitzakken, geur- en lichteffecten en aangepaste muziek,” vertellen Martine en Rudi.

De buurtbabbel werd afgesloten met verfrissende drankjes, smakelijke ijsjes en gemoedelijke babbels.

Bekijk hier de foto's.